De ultieme Affiliate Marketing Gids voor beginners

Affiliate marketing is een van de populairste manieren om geld te verdienen met je blog of website.

In deze affiliate marketing gids voor beginners, leggen we uit hoe affiliate marketing werkt en hoe je zelf aan de slag kan gaan met affiliate marketing. 

Wat is Affiliate Marketing?

Affiliate marketing is per definitie een overeenkomst tussen retailer en publisher waarbij een online retailer een commissie betaalt wanneer gebruikers hun product via jouw link kopen.

In tegenstelling tot andere advertentie methoden die betalen op basis van clicks of views, werkt affiliate marketing op een CPA (cost-per-acquisition), of CPL (cost-per-lead) basis.

Met andere woorden, je verdient alleen een commissie wanneer iemand een actie onderneemt (d.w.z. het product koopt of zich inschrijft voor een gratis proefperiode).

Omdat er minder risico is voor de adverteerder, betalen affiliate programma’s veel hogere commissies uit aan uitgevers in vergelijking met Google AdSense of andere soorten advertenties.

Affiliate marketing vereist een meer hands-on aanpak. Je moet een product of dienst vinden waarvan je denkt dat het nuttig zal zijn voor de bezoekers van jouw site.

Daarna moet je deze producten strategisch verwerken in jouw blogs en andere delen van je website, zodat gebruikers het product kunnen kopen via jouw unieke link.

Hoe werkt Affiliate Marketing?

Eerst moet je een bedrijf of product vinden dat je wilt promoten. Je moet een product of dienst kiezen waarvan je denkt dat het relevant is voor de bezoekers van jouw blog. Het product of bedrijf dat je kiest noemen we de  ‘Merchant’.

Vervolgens moet je met het bedrijf samenwerken door deel te nemen aan hun partnerprogramma. Dit maakt jou hun ‘Affiliate’. Sommige bedrijven gebruiken ook de termen associates, partners, enz.

Zodra je aangesloten bent bij hun partnerprogramma (ook wel Affiliate Program genoemd), krijg je een unieke affiliate ID. Je moet deze affiliate ID gebruiken in alle links die je in jouw website toevoegt om het product te promoten.

Je kan producten promoten door een product reviews te schrijven, het aan te bevelen in je berichten, banner advertenties te tonen, een e-mailnieuwsbrief te sturen, … 

Al het verkeer dat je met jouw unieke ID naar de website van de merchant stuurt, wordt gemeten en opgevolgd.

Zodra een bezoeker een aankoop doet verdien je een commissie.

De betaling wordt overgemaakt zodra jouw verdiensten een bepaalde drempel overschrijden en er een bepaalde periode over de aankoop is gegaan (meestal 45 – 60 dagen). Deze buffer wordt gebruikt om eventuele retours in rekening te brengen.

Hoe begin je met Affiliate Marketing? 

Ten eerste moet je ervoor zorgen dat je het juiste blog platform gebruikt en je affiliate marketing campagnes mag publiceren op jouw website.

Als je bijvoorbeeld gebruik maakt van WordPress.com, dan zijn er enkele beperkingen met betrekking tot de producten en diensten die je kunt promoten. 

Als je je WordPress website zelf host, dan kan je zonder problemen eender welk product via affiliate marketing gaan promoten. 

Als je nog geen website of blog hebt gemaakt kan je direct aan de slag met onze stap-voor-stap handleiding om een WordPress blog te beginnen in minder dan 30 minuten. 

Vervolgens moet je aan je bezoekers kenbaar maken hoe je geld verdient met je website door dit op te nemen in de algemene voorwaarden, of door een expliciete vermelding te tonen op pagina’s waarop je affiliate producten promoot.

Affiliate producten en diensten zoeken om te promoten

Er zijn vele manieren om producten en bedrijven te vinden waarmee je als affiliate kunt samenwerken. Hier zijn enkele van de gemakkelijkste manieren om de producten te vinden die je kan promoten.

1. Word een affiliate voor de producten die je zelf al gebruikt

Vooraleer je op zoek gaat kijk je best eerst naar de producten en diensten die je zelf al gebruikt (en tevreden van bent). Dit maakt het namelijk makkelijker om het product ook effectief te promoten omdat je de voor- en nadelen al kent. 

Bezoek de website van het product en zoeken naar links als ‘Affiliate programma’, ‘Partners’ of ‘Affiliates’. Veel online shops zijn actief op zoek naar affiliate marketeers om hun producten te promoten en daarom voegen ze een link naar hun affiliate pagina toe in de footer van hun website.

Amazon Affiliate Programma voor publishers

2. Producten die andere blogs promoten

Bekijk soortgelijke blogs of websites in binnen- en buitenland en kijk welke producten zij al promoten via affiliate marketing. Je zal al snel merken dat er heel wat blogs gebruik maken van affiliate marketing om geld te verdienen met hun blog. 

Maar hoe weet je wanneer ze affiliate producten promoten? 

Bekijk eerst en vooral de banners die ze in de sidebar van hun blog hebben staan. 

Ga met de cursor op de banner staan en in de statusbalk van je browser zie je de pagina waar de banner naar linkt. Een affiliate link kan je herkennen aan een uniek ID dat de publiceerder identificeert. Zo weet de adverteerder welke affiliate verkeer stuurt naar de producten. 

Soms lijkt het alsof de link naar een interne pagina verwijst, maar wanneer je er op klikt je alsnog naar een andere website surft. Dit heet “cloacking”, en wordt door affiliate marketers gebruikt om zelf te meten welke links het beste werken en het vaakst worden geklikt. 

Bol.com affiliate programma

3. Meld je aan bij Affiliate Networks

Een andere manier om producten te promoten is door lid te worden van een affiliate netwerk.

Deze websites fungeren als tussenpersoon tussen affiliate marketeers en merchants. Het voordeel van een affiliate netwerk is dat je meteen toegang krijgt tot heel wat merchants, en het dus makkelijker is om producten te vinden die goed aansluiten bij de content van je blog. 

De bekendere affiliate netwerken in België en Nederland zijn Daisycon, TradeDoubler  en TradeTracker.

4. Contacteer bedrijven direct

Als je een product wil promoten maar nergens een geschikt affiliate programma kan vinden, neem dan direct contact op met het bedrijf via email.

Sommige bedrijven hebben wel een programma maar promoten het niet actief, of weten (nog) niet wat affiliate marketing is en willen misschien wel meer weten. 

Wat is een Affiliate Netwerk en waarom is het interessant om je aan te sluiten

Affiliate netwerken fungeren als tussenpersoon tussen jezelf (de affiliate marketeer) en merchants (bedrijven die hun producten willen verkopen).

Voor merchants bieden zij hun platform aan als een dienst om hun producten op te sommen, het affiliate verkeer te meten, affiliates te beheren en betalingen te versturen.

Voor affiliate marketeers bieden ze een eenvoudig te gebruiken platform om te zoeken naar producten, zich aan te melden als affiliate, jouw campagne prestaties en inkomsten te volgen.

Hier volgen enkele van de meest populaire affiliate netwerken waar u zich bij kunt aansluiten.

  • CJ Affiliate (Vroeger bekend onder de naam Comission Junction) – Nog een internationaal netwerk waarop tal van merchants als GoDaddy & Expedia hun producten promoten. 
  • ClickBank – De grootste marktplaats voor digitale producten in diverse categorieën. Je krijgt hier als affiliate ook toegang tot heel wat nuttige resources die je helpen producten te promoten. 
  • Amazon Associates – Amazon is de grootste e-commerce speler wereldwijd en verkoopt meer dan een miljoen producten. Ook Amazon maakt gebruik van affiliates om hun producten te promoten. 
  • Bol.com – de grootste online retailer in België en Nederland heeft ook een partnerprogramma waarbij je tot 8% commissie kan verdienen.

Bij welk affiliate netwerk moet je jezelf aansluiten? 

Je moet je aansluiten bij affiliate netwerken die de producten hebben die je wilt promoten. Je kunt natuurlijk ook bij meerdere affiliate netwerken een account maken om zo toegang te hebben tot nog meer producten. 

Elke merchant die gebruik maakt van affiliate marketing stelt enkele spelregels op rond het promoten van hun producten. Lees deze zeker door, want mocht je je niet houden aan deze regels kunnen ze je commissies zomaar schrappen.

Zo hebben merchants het bijvoorbeeld niet graag dat je op hun merknaam gaat adverteren via Google AdWords.

Maar ook voor jezelf is het interessant om de regels te lezen, omdat je hierin ook terug vindt welke commissies en incentives je kan verdienen.

Affiliate marketing tips om je winst te verhogen

1. Kies de juiste producten en bedrijven om te promoten

Als affiliate marketeer heb je enkel controle over welke producten je promoot, niet over de producten zelf.  Daarom kies je best producten van bekende en betrouwbare bedrijven om te promoten.

De beste manier om dit te doen is door producten en diensten aan te bevelen die je zelf  daadwerkelijk gebruikt. 

2. Bied enkel relevante, bruikbare en waardevolle content

Je kan overal op je WordPress website affiliate links gaan toevoegen, maar je zal pas echt succesvol worden met affiliate marketing als je de links strategisch gebruikt.

Je moet je bezoekers ervan overtuigen dat het de moeite is om het product of de dienst die je promoot zelf te proberen. Schrijf dus content die nuttige informatie over het product geeft, zoals product reviews, vergelijkingen, video reviews, … 

Vergeet niet dat je affiliate links ook in je emails kunt verwerken. Zelf zien we bij WP Sumo betere resultaten uit de links die we gebruiken in email dan de affiliate links op de website. 

3. Hou steeds rekening met je doelgroep

Zorg voor relevante producten, die aansluiten bij de interesses van je lezers.  Bijvoorbeeld, als je een mode-blog hebt voor dames, dan zou je mode-accessoires & kleding voor dames willen promoten.

Kies niet gewoon producten omdat ze de hoogste commissie opleveren, maar focus op producten waarvan je zeker bent dat de kwaliteit in orde is. A

ls je het product zelf niet gebruikt, zoek dan reviews over het product op om je van deze kwaliteit te verzekeren. 

Affiliate Marketing plugins en tools voor WordPress

Naarmate je blog groeit zul je meer verschillende producten gaan promoten. Dit maakt het ook steeds moeilijker om alle affiliate links, banners en advertenties te beheren.

Gelukkig kan je verschillende affiliate marketing tools en plugins voor WordPress installeren die je hierbij helpen.

1. ThirstyAffiliates

Handmatig al je affiliate links toevoegen en beheren wordt vrij moeilijk en tijdrovend naarmate jouw site groeit. Steeds opnieuw moet je de URL kopiëren met je affiliate ID elke keer dat je naar een product wil gaan linken. 

ThirstyAffiliates helpt je hierbij. Het is een affiliate link management plugin waarmee je gemakkelijk affiliate links kunt toevoegen in WordPress.

Bovendien tovert het lange affiliate links om in mooie, korte links door middel van “cloaking”

Met ThirstyAffiliates kan je automatisch trefwoorden voorzien van affiliate links.

2. AdSanity

AdSanity is een must-have voor elke affiliate marketer. Met AdSanity voeg je gemakkelijk advertenties toe aan je berichten, pagina’s en sidebar widgets. Je kunt het ook gebruiken om je advertenties zoals Google AdSense-advertenties en banners te beheren. 

3. MonsterInsights

MonsterInsights is de beste Google Analytics plugin voor WordPress. Vanuit je WordPress dashboard kan je zien waar je bezoekers vandaan komen en wat ze doen als ze jouw website bezoeken.

Het helpt je ook om te meten hoe vaak en op welke affiliate links er wordt geklikt. Met deze data kan je aan de slag om de beste producten op de beste plaatsen te promoten en betere resultaten te boeken. 

We hopen dat deze affiliate marketing gids je heeft geholpen om de basis concepten van affiliate marketing te begrijpen.

Heb je nog vragen over affiliate marketing? Stel ze zeker in de comments onderaan, we proberen je zo snel mogelijk verder te helpen. 

Bekijk zeker ook onze ultieme WordPress SEO gids om meer organische bezoekers te genereren. 


Plaats een reactie