Elementor Page Builder Review

Elementor is een WordPress-page builder die aan een snelle opmars bezig is.

Elementor biedt een uitgebreide lijst met functionaliteiten, maar blijft toch eenvoudig in gebruik. De basisversie van Elementor is gratis, en er is een betaalde versie die extra features bevat. 

Toen ik tien jaar geleden begon met WordPress websites te bouwen was ik nogal beperkt in het ontwerpen van layouts en pagina’s. Ik ben namelijk geen designer of ontwikkelaar. In de loop der jaren zijn er tools verschenen die het leven iets makkelijker maakten: page builders. 

De bekendste is ongetwijfeld WPBakery, en maakt het opmaken van layouts in pagina’s al een pak makkelijker. Ondanks deze plugins blijft het echter een tijdrovende klus om layouts op te zetten.

Page builders werden verondersteld te helpen zonder de noodzaak om dure ontwikkelaars in te huren, maar de meeste van hen zijn onhandig, moeilijk te gebruiken, en hebben in vele gevallen een negatieve  invloed gehad op de prestaties van mijn sites… 

…totdat ik Elementor ontdekte.

Elementor is een van de beste WordPress page builders die ik heb geprobeerd. De interface is intuïtief, bevat heel wat functionaliteiten, is makkelijk te gebruiken, en vertraagt mijn website niet – alles wat ik bij andere page builders mis! 

In deze review ga ik dieper in op:

 • Elementor Overzicht
 • Belangrijkste kenmerken van Elementor
 • Moet ik upgraden naar de PRO-versie?
 • Prijs- en licenties
 • Wat ik er leuk aan vind
 • Wat ik er niet leuk aan vind
 • Een aantal conclusies

Samengevat: Elementor is een krachtige WordPress page builder waarmee je mooie websites maakt in no-time. De leercurve is niet hoog, en ik vind het elke keer weer leuk om Elementor te gebruiken omdat het de nodige flexibiliteit en functionaliteiten biedt om mijn creativiteit zijn gang te laten gaan. 

Elementor: Overzicht

Elementor werd in 2016 gebouwd door een groep webprofessionals die, net als ik, gefrustreerd waren door het extreem trage proces van ontwerpen & bouwen van websites in WordPress. Sindsdien is het aantal gebruikers van Elementor wereldwijd gegroeid, onlangs las ik zelfs een bericht dat er wel 3 miljoen actieve websites gebruik maken van Elementor. 

De plugin wordt gebruikt door auteurs, marketeers, bedrijven en ontwikkelaars. Het laat alleen maar zien hoe gemakkelijk het is om het te gebruiken. 

Elementor heeft een gratis en betaalde versie. In tegenstelling tot de gratis versies van de meeste andere page builders, heeft de gratis versie genoeg functies om je saaie site om te toveren tot een professioneel ogende website. 

Dus als je net begint en niet over het budget beschikt om je website door een professional te laten bouwen, dan is de gratis versie een geweldig hulpmiddel. Maar als je op zoek bent naar meer geavanceerde functies en een all-in-one oplossing voor je website, dan vind je misschien meer waarde in de Pro-versie, waarover we het later zullen hebben.

Belangrijkste kenmerken van Elementor

Front-End Page Builder

Elementor is een front-end page builder, waardoor het meteen al fijner werken is dan met een back-end page builder. Als je niet bekend bent met back-end page builders, deze zien er als volgt uit. 

Je ziet dus wel de layout en de elementen die je in die layout gebruikt, maar daar stopt het ook. Wil je iets van kleur veranderen en de impact hiervan zien moet je dus telkens de pagina opslaan en vervolgens de preview refreshen. 

Tijdrovend, niet?  

Het is net dit tijdrovende proces waarop Elementor een antwoord op biedt. 

Als front-end builder geeft Elementor je een real-time preview van de wijzigingen die je maakt. Of je nu een knop moet toevoegen en aanpassen om het precies goed te krijgen of van een enkele naar een meer-koloms layout moet schakelen, je kan direct zien welke wijzigingen je maakt. 

Voor mij is het veel leuker op deze manier en kan ik mijn tijd efficiënter gebruiken. Dit is hoe de interface van Elementor eruit ziet:

Aan de linkerkant van het scherm zie je een lijst met modules & elementen die je aan je pagina kan toevoegen, zoals koppen, afbeeldingen, teksten, video’s, knoppen, spacer en meer. 

Het enige wat je moet doen is het element letterlijk slepen en neerzetten waar je maar wil op de pagina, en vervolgens kan je de instellingen zoals kleur, vormgeving, etc. van het element aanpassen. 

Templates en blokken

Pagina templates zijn een enorme tijdsbesparing. Het laat je een specifiek type pagina maken in slechts een paar klikken. Als je bijvoorbeeld snel een landingspagina wilt maken, dan is er een landingspagina template dat je in een paar seconden in je website kunt inladen.

Templates kan je via het Folder icoontje onderaan de pagina terug vinden. Je krijgt een overzicht van alle beschikbare templates te zien en wanneer je de geschikte template hebt gevonden hoef je enkel op “Invoegen” te klikken.

Na een paar seconden zie je dat je pagina nu de template heeft ingeladen en kan je eventueel de layout en elementen bewerken. 

Blokken zijn vooraf ingestelde secties die je, net als paginatemplates, snel kunt inladen. Er zijn blokken voor allerlei soorten secties zoals Over ons, call-to-actions, testimonials, FAQ’s, en nog veel meer. 

Om blokken toe te voegen klik je gewoon op hetzelfde folder icoontje als voorheen en klik je op “Blokken”. Als je op zoek bent naar een specifiek type blok, klik dan gewoon op “Categorie” en je ziet een dropdown met beschikbare categorieën.

Zodra je klaar bent met het opmaken van je pagina, kun je deze ook opslaan als template en kun je deze hergebruiken voor soortgelijke pagina’s. Om dat te doen, klikt je op de pijl naast de groene “Publiceer” knop en klikt u op “Opslaan als template”. 

Geef de template een naam, en sla vervolgens op. Wanneer je dit sjabloon wilt gebruiken, kun je het openen door op het folder-icoontje te klikken en op “Mijn templates” te klikken.

Mobile-Friendly

Anno 2019 is het niet meer dan normaal dat een website geoptimaliseerd is voor mobiele bezoekers.

Bovendien hecht Google hier ook veel belang aan bij het bepalen van de zoekresultaten. Toch zie ik nog elke dag websites die hier kansen laten liggen. 

In Elementor is het gemakkelijk om marges of paddings toevoegen aan je secties. Dat is allemaal leuk, maar je moet er wel zeker van zijn dat de lay-out er op mobiel nog goed uitziet. Je kunt dit snel doen door op het Desktop icoon naast de “Publiceer” knop te klikken en op “Mobiel” en “Tablet” te klikken.

Wijzigingen die je in Mobiel en Tablet maakt hebben geen invloed op de desktop variant, wat het zeer makkelijk maakt om je website niet enkel voor desktop gebruikers, maar ook voor mobiele bezoekers te ontwerpen. 

In-Line tekstbewerking

Je kan de teksten op preview pagina zelf bewerken. Dit maakt tekst bewerken weer een stapje sneller en eenvoudiger. 

Het wijzigen van lettertypes, schaduw, kleur en grootte, … is echt kinderspel.

Elementor werkt met elk WordPress Theme

Elementor is flexibel genoeg om met elk WordPress-thema te werken, maar er zijn 4 WordPress-thema’s die de beste Elementor ervaring garanderen.

Deze zijn:

 • Astra
 • Generate Press
 • Ocean WP
 • Page Builder Framework Theme

Deze thema’s hebben gratis, maar hebben net zoals Elementor ook betaalde versies. Voor een volledige lijst van Elementor thema’s, klik hier.

Pricing and Licensing 

Als je voor de Pro versie kiest heb je 3 mogelijkheden: Persoonlijk, Plus en Expert. Elk pakket biedt dezelfde functies, het enige verschil is het aantal websites je kan bouwen met je licentie. Voor het persoonlijke plan is dat er 1, voor Plus zijn dat er 3 en voor Expert zijn dat er 1000.

Als u een kleine lokale zaak hebt en je wilt een website voor je bedrijf, dan moet het Personal pakket volstaan.

Als je een freelancer bent en je maakt veel websites voor je klanten, dan is het Expert pakket de beste optie.

Wat de licentie betreft, is er veel verwarring, maar het is eigenlijk heel eenvoudig. Zodra de licentie verloopt verlies je toegang tot de templates, toekomstige updates en ondersteuning.

Wanneer je een bestaande licentie verlengt krijg je (momenteel) 25% korting.

Moet je upgraden naar de Elementor PRO versie? 

Met de gratis versie schiet je al een heel eind op, maar als je iets geavanceerdere dingen wil doen, of je wil toegang krijgen tot de professionele templates om je workload te verlichten, dan is de Pro versie zeker een must. 

Pas elk element aan 

Met de gratis versie en random thema kan je alleen het inhoudsgedeelte van uw pagina’s. Specifieke layouts zoals archieven en zoekresultatenpagina’s zal je slechts in uitzonderlijke gevallen kunnen aanpassen zonder dat je hiervoor iets moet coderen. 

Dit is een serieuze beperking als je de controle wilt hebben over je hele website, maar niet weet hoe je moet coderen. En dat is nu toch net waarom we tools als Elementor zo graag gebruiken, toch?

Met Elementor Pro neem heb je de volledige controle over:

 • Headers (je kan meer dan één Header maken en deze toewijzen aan verschillende pagina’s op je site)
 • Footers
 • Archief pagina’s
 • Blog post pagina
 • 404 pagina
 • Zoekresultaten
 • Zoekpagina

Extra modules (die je veel tijd besparen)

Elementor Pro heeft 30 extra modules waarmee je niet alleen mooie websites bouwt, maar je ook nog heel wat tijd besparen: Formulieren (die integreren met de belangrijkste email software), Prijstabellen, Woocommerce functies (producten, categorieën, toevoegen aan winkelwagentje), Carousels, Share buttons, … noem maar op. 

Templates & blokken

Elementor Pro biedt tal van professioneel gemaakte templates en blokken waarmee je in een mum van tijd prachtige websites kunt maken.

Met deze templates en blokken heb je meteen toegang tot geanimeerde koppen, dia’s, prachtige formulieren en andere geavanceerde websitefuncties.

Rollenbeheer

Een veelvoorkomend probleem voor webdesigners is wanneer klanten het heft in eigen handen nemen en hier en daar het ontwerp gaan veranderen of modules gaan verplaatsen. In vele gevallen komt dit de website niet ten goede.

Dit probleem komt ook voor bij webmasters die content providers zoals schrijvers en redacteurs inhuren. Je zou niet willen dat ze dingen verplaatsen zonder jouw toestemming, maar ook hiervoor heeft Elementor een oplossing: de Role Manager. 

Voor elke rol kan je gaan instellen wat er kan bewerkt worden. 

Regelmatige updates

Het Elementor team werkt de plugin regelmatig bij om kleine bugs op te lossen of meer functionaliteit toe te voegen. Hun 24/7 support is alleen beschikbaar voor Pro-abonnees. 

Marketing integraties

Uiteindelijk is en blijft je website een marketing instrument waarmee je bezoekers aantrekt en die probeert te converteren. Dankzij tal van integraties met de gangbare platformen als 

Zapier, MailChimp, HubSpot, GetResponse etc. hoef je geen gebruik meer te maken van andere plugins om leads naar je CRM of email tool te sturen.

Klik hier om de volledige vergelijking tussen Elementor Free en Pro te bekijken.

Wat ik leuk vind aan Elementor

Sinds ik Elementor gebruik is mijn productiviteit de hoogte ingeschoten. Het is erg makkelijk te leren en te gebruiken. Zodra je Elementor installeert, kan je het direct gebruiken om nieuwe berichten of pagina’s te maken. 

Het slepen en neerzetten van elementen op pagina’s is zo eenvoudig dat zelfs een 9-jarige een prachtige website kan maken. Ze hebben ook een Helpcentrum waar je een uitgebreide kennisbank, tutorials en een lijst met veelgestelde vragen kunt vinden. 

Dit is beschikbaar voor zowel gratis als betaalde gebruikers. Daarnaast kan je ook lid worden van de Elementor community op Facebook, of Github. Hier delen andere gebruikers tips of kunnen er vragen gesteld worden. 

Wat ik niet leuk vind aan Elementor

Uiteraard zijn er nog een aantal zaken die beter kunnen, maar aangezien het team van Elementor actief doorontwikkeld zal ik deze paragraaf regelmatig moeten herzien. 

De gratis en Pro templates en blokken worden samen getoond, zonder dat er een manier is om de resultaten te filteren om alleen gratis of pro te tonen. Als gratis gebruiker maakt dit het soms moeilijk om de juiste template te vinden.

In de Facebook community zag ik een aantal gevallen waarin gebruikers hun Elementor builder niet konden openen na het upgraden.

Hoewel dit vaak niet door Elementor zelf wordt veroorzaakt zou het handig zijn moest Elementor incompatibiliteit met andere plugins of themes kunnen detecteren en hiervan een waarschuwing tonen.

Final Thoughts

Persoonlijk vind ik Elementor de beste WordPress page builder die ik ooit heb gebruikt.

Het is zeldzaam dat je een page builder vindt die je in enkele minuten prachtige websites laat maken en toch in staat is om de snelheid van je website nauwelijks aan te tasten, wat voor de SEO van je WordPress site toch enorm belangrijk is.

De gratis versie zou genoeg moeten zijn als je net begint, en je kunt altijd upgraden naar de Pro versie. Elementor is een krachtige freemium WordPress page builder waarbij zelfs de beginnende WordPress gebruiker snelle en mooie resultaten kan bereiken.

Categorieën Plugins

1 gedachte over “Elementor Page Builder Review”

 1. Klinkt veelbelovend, ga hem zelf ook een keer proberen… In het verleden verschillende page builders gebruikt maar zoals je al zei weegt dit vaak op de snelheidsprestaties van je website. Hopelijk wordt ik er even enthousiast van als jij.

Plaats een reactie