Hoe een webshop starten in 2019 (Stap voor Stap)

Wil je een eigen webshop beginnen? De gedachte alleen al om een webshop zelf te bouwen kan een beetje overweldigend zijn, zeker als je geen techneut bent, maar daar brengen we verandering in!

De voorbije jaren hebben we honderden ondernemers geholpen bij het opzetten van hun eigen webshop, en nu hebben we besloten om de meest uitgebreide gids te schrijven die je stap voor stap toont hoe je een webshop kan bouwen met WordPress. 

Wat heb je nodig om een webshop te beginnen?

Wil je een webshop beginnen? Dan hebben we goed nieuws, want nooit tevoren was het zo eenvoudig om je eigen online winkel te bouwen. 

Iedereen met een computer kan binnen enkele minuten aan de slag zonder dat je een technische achtergrond moet hebben. 

Er zijn slechts 3 zaken nodig om je eigen online shop te beginnen:

 • Een domeinnaam (dit is het adres van je online winkel)
 • Een webhosting account 
 • 30 minuten van je aandacht, dus zet je mobiel maar even uit 😉

Met WordPress kan je in minder dan 30 minuten je eigen webshop opzetten en wij begeleiden je bij elke stap van het proces. In deze tutorial leer je de volgende zaken:

 • Hoe registreer je een (gratis) domeinnaam
 • Hoe kies je de beste hosting voor je webshop
 • Hoe krijg je een gratis SSL Certificaat gratis (vereist voor het accepteren van betalingen)
 • Hoe kan je WordPress te installeren
 • Hoe installeer je WooCommerce om je shop te beginnen
 • Hoe voeg je producten toe aan je online winkel
 • Hoe selecteer je het beste thema voor je webshop
 • Hoe breid je de shop uit met plugins?

Ben je er klaar voor? Laten we beginnen.

Stap 1: je webshop opzetten

De grootste fout die de meeste gebruikers maken is dat ze het verkeerde platform kiezen om hun webshop te bouwen.

Er zijn tal van ecommerce oplossingen op de markt, maar er zijn er slechts 3 die onze voorkeur genieten: Shopify, ClickFunnels of WordPress + WooCommerce.

Shopify is een volledig gehoste eCommerce oplossing. Dit wil zeggen dat je dus zelf geen hosting moet voorzien.  Je kan aan de slag met Shopify voor zo’n €29 / maand.

Het fijne van Shopify is dat je gewoon kan inloggen, producten publiceren en beginnen verkopen. Het nadeel van Shopify is dat het vrij duur wordt naarmate je shop groeit en je meer mogelijkheden wil uitproberen. 

Dit is meteen ook de reden waarom de meeste gebruikers kiezen voor WordPress + WooCommerce vanwege de flexibiliteit die het biedt. Het vereist wel enige setup, maar van zodra dit is gebeurd zal je merken dat het wel meevalt. WooCommerce is niet voor niets ’s werelds grootste eCommerce platform. 

In deze tutorial helpen we je graag bij het opzetten van een online winkel in WordPress met behulp van WooCommerce.

Om je winkel op te zetten, heeft je een domeinnaam, webhosting en een SSL-certificaat nodig.

Een domeinnaam is het adres van je website op het internet. Het is het adres dat gebruikers intypen in hun browser om jouw website te bereiken (bijvoorbeeld: google.com of wp-sumo.com).

Webhosting is de plek waarop alle bestanden van je website worden bijgehouden. Elke website op het internet heeft webhosting nodig.

Het SSL-certificaat voegt een speciale beveiligingslaag toe aan jouw webshop, zodat gevoelige informatie zoals creditcardnummers steeds over een beveiligde verbinding worden verstuurd. 

Normaal gesproken kost een domeinnaam ongeveer €15/ jaar, webhosting kost ongeveer €10 / maand, en SSL-certificaat kost ongeveer €75 / jaar.

Als je dat allemaal optelt is het toch al een serieus bedrag om van start te kunnen gaan. 

Gelukkig biedt Combell (volgens ons de beste hostingprovider in de BeNeLux) een gratis domeinnaam en SSL Certificaat aan, en kost de hosting het eerste jaar slechts €7/maand. 

NOTE: bij WP-Sumo hechten we veel belang aan transparantie. Sommige links op onze website zijn affiliate links, waardoor we een kleine commissie ontvangen wanneer je iets koopt op deze sites.

Combell behoort echter niet tot deze affiliate links, we zijn gewoon een ambassadeur voor het bedrijf omdat we er zelf zo tevreden over zijn. 

Heb je nog geen domeinnaam & hosting, volg dan deze link naar Combell en kies voor het Essential hosting pakket.

In de volgende stap controleer je of de domeinnaam die je wil registreren nog beschikbaar is. Als dit het geval is krijg je in de volgende stap een overzicht van je bestelling te zien. 

Nadat de bestelling is afgerond, krijg je een bevestigingsmail die je login gegevens bevat. 

Ga naar de site van Combell, klik op Inloggen en gebruik de gegevens die je zonet hebt ontvangen om in te loggen. 

Zo, de eerste horde is genomen, je hebt zonet een hosting account en domeinnaam geregistreerd. In de volgende stap installeren we WordPress op je hosting account. 

Stap 2: WordPress Installeren

In je dashboard kan je tal van instellingen gaan aanpassen, maar in eerste instantie gaan we naar “CMS”. De rest mag je voorlopig negeren. 

Via “CMS” kan je vervolgens kiezen welk type website je wil installeren, je hebt hier de keuze uit WordPress, Drupal, Joomla en Magento. We kiezen hier uiteraard voor WordPress.
(screenshot combell dashboard)

Kies vervolgens de WordPress versie (kies de meest recente versie), een gebruikersnaam en een paswoord dat je gaat gebruiken om in te loggen in je WordPress blog.

In de laatste stap kies je een naam en paswoord voor je database. Deze heb je niet nodig om in te loggen, maar schrijf deze voor alle zekerheid toch maar ergens op. 

Klik op “Installeer CMS” en WordPress wordt geinstalleerd. 

Wordpress installeren

Proficiat, je hebt nu een domeinnaam & een hostingpakket geregistreerd en je WordPress blog geinstalleerd op dit adres.

Vooraleer we verder gaan met het installeren van de ecommerce plugin gaan we eerst nog een aantal instellingen aanpassen: ga naar Instellingen → Algemeen en kies een gepaste titel en beschrijving voor je webshop.

Algemene instellingen WordPress: site titel & ondertitel

Je SSL certificaat activeren en HTTPS gebruiken

Via je Combell account kan je een gratis SSL certificaat activeren. Dit zal je nodig hebben om online betalingen in je webshop te ontvangen. 

Gratis Let's Encrypt SSL Certificaat via Combell

Nadat je het SSL certificaat hebt geactiveerd moet je nog een kleine aanpassing doen in je WordPress website. Ga naar Instellingen → Algemeen en pas de URL aan zodat deze https bevat in plaats van http. 

Vergeet de instellingen niet op te slaan. De WordPress installatie is nu afgerond, tijd om je webshop op te zetten. 

Stap 3: Van website naar webshop met WooCommerce

Installeer de WooCommerce plugin via Plugins → Nieuwe plugin. Als je nog niet weet hoe je plugins in WordPress kan installeren, lees dan zeker onze gids. 

Woocommerce plugin voor je webshop

Nadat je de plugin hebt geïnstalleerd moeten we nog een aantal zaken configureren die betrekking hebben op BTW, verzendingskosten, betaalmethoden, …

WooCommerce heeft hiervoor een installatie wizard voorzien die je door al de nodige stappen gidst. 

Klik op de knop om de installatie wizard te starten. 

Volg de wizard om je webshop op te zetten

WooCommerce zal automatisch een aantal pagina’s aanmaken voor je winkelmandje, betaalproces, etc.

In de volgende stap stel je de locatiegegevens en munteenheid van je producten in.

In de volgende stap geef je aan of je fysieke producten verzend en of je BTW aanrekent. 

Je kan ook digitale producten verkopen met WooCommerce, in dat geval laat je het vinkje leeg. 

Als je BTW aanrekent op je producten kan WooCommerce je helpen om deze BTW automatisch te berekenen zodat je deze niet voor elk product apart moet ingeven. 

Als je niet zeker bent kan je dit vinkje beter leeg laten, je kan deze instelling later nog aanpassen.

In de volgende stap ga je betaalmethoden configureren. De bekendste en eenvoudigste methode om online betalingen te ontvangen is ongetwijfeld PayPal, maar je kan ook gebruik maken van Stripe en andere payment gateways.

woocommerce betaalmethoden

Beiden zijn standaard beschikbaar in WooCommerce, maar er bestaan nog tal van plugins om andere betaalmethoden aan te bieden in je webshop. 

PayPal is veruit de eenvoudigste manier om te beginnen. Geef je PayPal email adres in en je kan meteen betalingen ontvangen in je webshop. 

Vele online shops kiezen om gebruik te maken van zowel PayPal als Stripe.

Het grote voordeel van Stripe is dat je bezoekers de website niet verlaten tijdens het betaalproces. Ze geven hun creditcard gegevens in op jouw site zonder dat ze worden omgeleid naar een andere website, wat bij PayPal niet het geval is. 

Wanneer je de betaalmethoden hebt ingesteld is de setup van je webshop helemaal klaar. 

Wanneer je de wizard hebt doorlopen kan je terugkeren naar je WordPress Dashboard, in de volgende stap gaan we producten toevoegen aan je webshop. 

Stap 4: Producten toevoegen aan je webshop

Ga naar Producten → Product Toevoegen om je eerste product toe te voegen. 

Producten toevoegen aan je webshop

Geef je product een titel en een gedetailleerde beschrijving.

Aan de rechterkant zie je “Product Categorieën”. Klik op de “+ Nieuwe Categorie Toevoegen” om een nieuwe categorie aan te maken voor dit product. Door je producten in categorieën in te delen maak je het gemakkelijker voor de bezoeker om door je aanbod te browsen. 

Kies een categorie voor je product of maak een nieuwe categorie aan

Onder het veld waar je de beschrijving van je product hebt ingevoerd vind je de product instellingen. Hier kan je informatie zoals prijs, voorraad, verzendkosten, etc. toevoegen. 

Onder de product instellingen vind je een extra veld waar je een korte beschrijving kan toevoegen. Deze beschrijving wordt getoond op overzichtspagina’s. 

Vervolgens kan je in de rechterbalk (onder de categorieën) één of meerdere afbeeldingen toevoegen.

Wanneer je alle productinformatie hebt toegevoegd klik je op Publiceren. Je product is nu zichtbaar op je website, en bezoekers kunnen bestellingen plaatsen.

Voor elk product dat je wil publiceren volg je de bovenstaande stappen, maar als je veel gelijkaardige producten verkoopt kan je bestaande producten dupliceren zodat je slechts enkele details hoeft aan te passen en dus sneller producten kan toevoegen. 

Stap 5: de look & feel van je webshop verbeteren

Thema’s bepalen hoe uw WordPress website of webshop eruit ziet voor de bezoekers. Voor een WooCommerce shop bepalen ze ook hoe uw producten worden weergegeven.

Er zijn duizenden betaalde en gratis WordPress-thema’s beschikbaar, maar niet elk thema is geoptimaliseerd voor WooCommerce. Neem zeker een kijkje op de WooCommerce website waar je een aantal gratis WooCommerce thema’s kan downloaden. 

Via Weergave → Thema’s kan je een nieuw thema uploaden en activeren.

Als je niet goed weet of een thema geschikt is voor je webshop verwijzen we je graag naar onze gids die je 9 zaken toont die je moet overwegen wanneer je een WordPress thema kiest. 

Stap 6: je webshop uitbreiden met plugins

Nu dat  je (basis) webshop klaar is heb je de smaak hopelijk te pakken en kan je beginnen nadenken over extra functionaliteiten die je in je shop zou willen integreren. 

Net zoals je een gewone WordPress website kan uitbreiden met plugins kan je ook WooCommerce uitbreiden met tal van plugins die je helpen om meer te verkopen. 

WordPress-plugins zijn apps waarmee je nieuwe functionaliteit aan je website kunt toevoegen.

Er zijn meer dan 46.000 WordPress-plugins beschikbaar, wat het niet altijd makkelijk maakt om de juiste plugins te kiezen, daarom hebben we een lijst gemaakt met meer dan 20 gratis WooCommerce plugins om je webshop naar een hoger niveau te tillen. 

Weet je nog niet hoe je WordPress plugins installeert, lees zeker ook onze tutorial.

Plaats een reactie