WordPress blog beginnen in 6 eenvoudige stappen (2019)

Wil je een WordPress blog beginnen, maar weet je niet goed hoe je moet starten? 

We weten dat een blog beginnen overweldigend kan zijn, vooral als je geen tech-nerd bent.

Je bent niet alleen, daarom hebben we besloten om een uitgebreide gids te maken die je stap voor stap toont hoe je een WordPress blog kan starten zonder enige technische kennis.

Of je nu 14 of 60 jaar bent, als je alle stappen volgt, heb je op het einde van dit bericht je eigen blog opgezet. Mocht je toch hulp nodig hebben kan je steeds beroep doen op ons team om je verder te helpen. 

Wat heb je nodig om je WordPress blog te beginnen? 

Er zijn drie dingen die je nodig hebt om je WordPress blog te beginnen:

 1. Een domeinnaam (dit is het adres van je blog, zoals wp-sumo.com)
 2. Een hosting account (dit is de server waarop de bestanden van je website staan)
 3. 30 minuten van je aandacht, anders wordt het moeilijk 🙂 

Het lijkt onrealistisch, maar je kan een nieuwe blog perfect beginnen in minder dan 30 minuten, mits je onze stappen volgt. In deze tutorial tonen we:

 • Hoe je een domeinnaam registreert en hosting account maakt
 • Hoe je WordPress (met één klik) installeert
 • Hoe je het thema (de look & feel van je site) wijzigt
 • Hoe je je eerste bericht publiceert
 • Hoe je WordPress kan uitbreiden met plugins 
 • Hoe je een contactformulier maakt
 • Hoe je Google Analytics opzet om het verkeer naar je blog te meten
 • Hoe je je blog optimaliseert voor zoekmachines
 • Hoe je geld kan verdienen met je blog

Ben je er klaar voor? Wij in elk geval wel!

1. Een domeinnaam registreren en hosting account maken

Een fout die we veel beginners zien maken is dat ze het verkeerde platform kiezen om hun blog te beginnen. Het feit dat je hier bent en deze tutorial aan het lezen bent is al een stap in de goede richting om deze fout niet (meer) te maken. 

Je weet ondertussen al dat WordPress gratis is, maar je vraagt je misschien af waarom? Wel, WordPress is gratis omdat het voorziet in een aantal basisfuncties (die je kan uitbreiden met plugins en thema’s) en je alles zelf moet installeren en hosting en een domeinnaam moet voorzien. 

Een domeinnaam kan je vergelijken met een adres. Net zoals een fysieke winkel een adres heeft, zal je website ook adres hebben zodat mensen (en zoekmachines) deze kunnen vinden. 

Web hosting kan je dan weer vergelijken met het gebouw waarin de winkel is gevestigd. De hosting is de plaats waar al je website bestanden opgeslagen zijn. Elke website maakt gebruik van hosting. 

Een domeinnaam kost je gemiddeld een tientje per jaar, en kwalitatieve hosting heb je vanaf een tientje per maand. Er zijn natuurlijk goedkopere opties, maar die zijn daarom niet altijd beter, verre van…

Bespaar jezelf de moeite (en kopzorgen), en ga meteen van start met kwalitatieve hosting. 

In het verleden heb ik ook de fout gemaakt om goedkopere hosting providers te gebruiken, maar deze hebben me nadien vooral veel problemen opgeleverd en de nodige tijd gekost om sites over te zetten naar een andere provider. 

Bij WP Sumo maken we gebruik van Combell. Het eerste jaar krijg je korting op je WordPress hosting, waardoor je een jaartje kan proberen zonder zorgen. Combell is de bekendste hostingprovider in België en bekleedt zelfs in Europa een marktleiderspositie. 

Bovendien bieden ze bij Combell WordPress hosting aan die voldoet aan alle eisen, zonder dat je jezelf zorgen hoeft te maken over de technische kant.

Daarnaast krijg je bij Combell toegang tot de best mogelijke support via telefoon of email. 

Laten we eens kijken hoe je een domeinnaam en hosting aankoopt. Ga naar de website van Combell via deze link, je komt meteen op de WordPress hosting pagina terecht.

Het Essential pakket volstaat, moest het nodig zijn kan je later nog steeds naar een ander pakket overschakelen. 

Hosting pakket kiezen bij Combell

Klik op bestellen, in de volgende stap kan je al meteen kijken of je gewenste domeinnaam nog beschikbaar is.

Kies bij voorkeur voor een .be, nl of .com domeinnaam, en laat de fantasietjes zoals .agency, .immo, … gerust achterwege. 

domeinnaam zoeken

Mensen zijn gewend aan .com en .be, en adressen zoals .immo zullen makkelijker vergeten worden, gewoon omdat we zo geconditioneerd zijn. 

domeinnaam registreren

Wanneer je een domeinnaam hebt gekozen die nog beschikbaar is kan je verder naar je winkelwagentje waar je een overzicht krijgt van je bestelling. 

In de volgende stap geef je je gegevens in, en kan je verder om de betaling af te ronden.

De eerste horde is genomen, je bent nu de trotse eigenaar van een domeinnaam, en je hebt een hostingpakket waarop je de website kan installeren! Nice job!

Je ontvangt een email van Combell met je login gegevens. Hou deze goed bij, deze geeft je namelijk toegang tot je hosting dashboard. Via het dashboard gaan we zo meteen WordPress installeren 🙂 

2. WordPress installeren

Wanneer je de email met de login gegevens ontvangt, kan je via Combell.be inloggen op je hosting account.

In je account kan je tal van instellingen gaan aanpassen, maar in eerste instantie gaan we naar “CMS Installatie”. De rest mag je voorlopig negeren. 

Via “CMS Installatie” kan je vervolgens kiezen welk type website je wil installeren, je hebt hier de keuze uit WordPress, Drupal, Joomla en Magento. We kiezen hier uiteraard voor WordPress.

WordPress blog Installeren via Combell One-click-install

Kies vervolgens de WordPress versie (kies de meest recente), een gebruikersnaam en een paswoord dat je gaat gebruiken om in te loggen in je WordPress blog. In de laatste stap kies je een naam en paswoord voor je database.

Deze heb je niet nodig om in te loggen, maar schrijf deze voor alle zekerheid toch maar ergens op. 

Klik op “Installeer CMS” en WordPress wordt geinstalleerd. 

Proficiat, je hebt nu een domeinnaam & een hostingpakket geregistreerd en je WordPress blog geinstalleerd. 

In de volgende stap passen we de look & feel van je website aan.

3. Een WordPress Thema kiezen

De look & feel wordt bepaald door het thema dat je gebruikt. Wanneer je WordPress  net hebt geinstalleerd zal er een standaard thema geactiveerd zijn dat er als volgt uit ziet:

Dit kan natuurlijk beter 🙂 

Er bestaan tal van WordPress thema’s die je kan installeren op je website. Sommige zijn gratis, maar je kan ook kiezen voor een betaald thema. Je kan je thema wijzigen via Weergave → Thema’s 

WordPress themas overzicht

Klik op de know “Nieuwe toevoegen”

In het volgende scherm kan je meer dan 5000 gratis thema’s doorzoeken. Je kan ze sorteren op populariteit maar je kan ook gebruik maken van filters als layout of industry. 

Gratis WordPress themas zoeken

In de zoekresultaten kan je telkens een preview bekijken van hoe je website er zou uitzien als je voor dit thema zou kiezen. 

De preview zal er niet exact hetzelfde uitzien als in de thumbnail die je eerder zag, maar dat komt omdat je in elk thema nog enkele instellingen kan en/of moet aanpassen. Kijk vooral naar layout, kleuren, lettertypes, … 

Wanneer je een thema hebt gevonden dat je je wil gebruiken klik je op Installeren. Van zodra de installatie is afgerond kan je het thema vervolgens activeren. 

Gratis wordpress thema installeren

Je blog maakt nu gebruik van het thema dat je net hebt geinstalleerd. Je kan nog een aantal instellingen van het thema aanpassen via Weergave → Bewerken. 

Nu je een werkende blog hebt wordt het tijd om je eerste bericht te publiceren.

4. Je eerste bericht publiceren 

Om je eerste bericht te publiceren ga je naar Berichten → Nieuw Bericht. Je komt nu in een teksteditor terecht waar je je eerste bericht kan schrijven. 

Nieuw bericht publiceren in WordPress

Wanneer je klaar bent met schrijven klik je op “Publiceren”.

Proficiat, je hebt zonet je eerste blog gepubliceerd! 

Je bericht publiceren

Er zijn echter nog een aantal zaken die je moet weten over het publiceren van berichten. Je kan je bericht onderbrengen in categorieën, en je kan tags aan je bericht toevoegen.

Wanneer je meer en meer berichten op je blog publiceert is het belangrijk dat bezoekers op een logische manier door je berichten kunnen navigeren. Categorieën en tags maken dit makkelijker voor bezoekers. 

Als je wil weten wat het verschil is tussen categorieën en tags kan je deze gids lezen. 

Er zijn nog veel meer features die je kan gebruiken wanneer je een nieuw bericht publiceert, ook daarvoor hebben we een uitgebreide gids geschreven. 

5. Plugins Installeren

De reden waarom WordPress zo populair is, is dat je het kan uitbreiden met tal van functies aan de hand van plugins.

WordPress plugins kan je vergelijken met kleine apps die je aan je website kan toevoegen. Er zijn meer dan 50.000 gratis plugins beschikbaar, dus voor zowat alles wat je met je website wil doen zal er wel een plugin bestaan.

Wil je bijvoorbeeld een formulier toevoegen aan je website, dan heb je de keuze uit tal van formulieren-plugins, de ene al wat handiger dan de andere. 

Lees zeker onze gids die je toont hoe je WordPress Plugins kan installeren, zodat je de volgende stappen zonder problemen kan volgen. 

Een Contactformulier maken in WordPress

Elke website heeft een contactformulier nodig. Via het contactformulier kunnen bezoekers je meteen contacteren. WordPress heeft geen standaardfunctionaliteit om formulieren te bouwen, hiervoor zul je dus een plugin moeten installeren. 

Er zijn tal van plugins om formulieren te bouwen. Bij WP Sumo maken we gebruik van de formulieren die je kan maken in Elementor PRO, maar daarnaast maken we ook gebruik van Gravity Forms om meer complexe formulieren te maken.

Beide zijn betaalde plugins, mocht je op zoek zijn naar een gratis alternatief raden we WPForms aan. 

Ga naar Plugins → Plugin Installeren en zoek vervolgens naar WPForms.

Wanneer WPForms in de zoekresultaten verschijnt, klik je op Installeren en vervolgens op Activeren.

Wanneer de plugin geactiveerd is ga je naar WPForms → Nieuw Formulier om je eerste formulier te maken. 

WPForms

Geef je formulier een naam, en kies één van de beschikbare templates. 

Kies een template voor je formulier

WPForms genereert een formulier met een aantal standaard velden die je normaal nodig hebt in een contactformulier.

Klik op één van de velden als je aanpassingen wil maken aan het label of de naam van het veld. 

Velden van een contactformulier bewerken
Contactformulier toevoegen aan pagina van je WordPress blog

Wanneer je klaar bent klik je op Opslaan.

Je hebt zonet een formulier gemaakt, maar dit moet je nu nog toevoegen op een pagina.

Ga naar Pagina’s → Nieuwe Pagina, geef de pagina een naam (contact). Boven de editor zie je een knop “Formulier toevoegen”.

Klik op de knop, en kies vervolgens het formulier dat je zonet hebt aangemaakt in WPForms.

Google Analytics installeren

Met Google Analytics kan je zien hoeveel bezoekers je op je website ontvangt, waar ze vandaan komen en welke content ze bekijken.

We raden je aan om Google Analytics zo snel mogelijk te installeren omdat je op deze manier meer inzichten krijgt in je bezoekers, en je kan volgen hoe het verkeer naar je blog groeit naarmate je meer berichten publiceert. 

Ga naar Google Analytics en meld je aan met je Gmail account. 

Wanneer je ingelogd bent kan je een gratis Google Analytics account aanmaken. 

Google Analytics Account aanmaken voor je WordPress blog

Geef je account een naam.

Website Tracking

Selecteer “Web”

Voor het adres in van je WordPress blog

Vul de naam en het adres van de website in.

Nadat je het adres van je website hebt ingevoerd krijg je een Google Analytics tracking code die je moet toevoegen aan elke pagina van je website. 

Geen nood, je hoeft geen programmeur te zijn om dit te doen 🙂 

Ook hiervoor bestaat er een plugin die het moeilijke werk voor je doet en de code op elke pagina toevoegt.  

Ga terug naar je WordPress site en installeer de plugin MonsterInsights. Ook dit is een gratis plugin en helpt je om de tracking code toe te voegen aan je website. 

Nadat je de plugin hebt geactiveerd ga je naar Insights → Instellingen. 

Klik op “Connect Monsterinsights”, en volg de instructies op het scherm om je Google Analytics te koppelen aan je website.

Als je alle stappen hebt doorlopen en je account is gekoppeld, dan zal je de statistieken va je webiste meteen kunnen bekijken zonder dat je nog naar Google Analytics hoeft te gaan. 

Uiteraard kan je nog steeds gebruik maken van Google Analytics om uitgebreide analyses te doen. 

Je blog optimaliseren voor zoekmachines

Wanneer je voor de eerste keer een blog opzet denk je misschien niet meteen aan SEO of zoekmachine optimalisatie.

Zoekmachine optimalisatie helpt je om je blog beter vindbaar te maken in zoekmachines als Google & Bing. Als je meer verkeer naar je website wil via zoekmachines is het dus belangrijk dat je je blog hiervoor optimaliseert vanaf dag 1. 

Ook hiervoor bestaan er tal van plugins 🙂

Installeer en activeer de Yoast SEO plugin. Dit is de meest complete (gratis) WordPress SEO plugin die er beschikbaar is. 

Wanneer de plugin actief is zie je een nieuw menu-item met het label “SEO”. Wanneer je hierop klikt krijg je het volgende scherm te zien. 

Yoast SEO plugin

De plugin geeft je de mogelijkheid om een wizard te doorlopen om de plugin correct te configureren, maar als je het echt goed wil doen kan je beter ons artikel lezen over hoe je de Yoast SEO plugin installeert en configureert. 

6. Geld verdienen met je blog

Nu je een blog hebt, de look & feel hebt aangepast en je eerste artikel hebt gepubliceerd vraag je jezelf waarschijnlijk af hoe je in godsnaam geld kan verdienen met je blog.

Er zijn tal van manieren om via je blog geld te verdienen, en elke manier heeft zijn voor- en nadelen. Je zal ook zien dat niet elke methode geschikt zal zijn voor jouw blog. 

We geven je alvast wat mogelijkheden, maar we willen je wel één goede raad meegeven, en dat is dat je de guru’s die claimen dat je snel veel geld kan verdienen met je blog best niet kan geloven. Het kost tijd om verkeer naar je blog op te bouwen, en dit verkeer om te zetten in klanten. 

1. Google AdSense

Vele blogs tonen advertenties op hun blog om geld te verdienen. De eenvoudigste manier om advertenties te tonen op je blog is via Google AdSense.

Adsense is het grootste advertentieplatform voor bloggers en publishers, het is gemakkelijk te gebruiken en het toont (min of meer) relevante advertenties die aansluiten bij de context van je blog.

Heb je dus een fashion blog  en maak je gebruik van AdSense, dan is de kans groot dat er advertenties van online retailers worden getoond. Klikt er iemand op een advertentie, dan verdien jij als blogger (een heel klein beetje).

Het nadeel van AdSense is dat je per klik niet echt veel verdiend. Je blog moet dus al heel wat bezoekers genereren die op hun beurt dan nog op een advertentie moeten klikken. 

2. Affiliate Marketing

Naast Google AdSense is affiliate marketing de bekendste en meest gebruikte manier om geld te verdienen met je blog. Net zoals bij AdSense plaats je advertenties op je website. Het verschil zit echter  in het verdienmodel. 

In tegenstelling tot AdSense verdien je niets wanneer er iemand op je advertentie klikt, maar verdien je pas als de bezoeker die op de advertentie klikt ook effectief iets koopt of zich registreert.

Je krijgt dan een bepaalde commissie per lead of een percentage per verkoop. Deze percentages kunnen in sommige gevallen oplopen tot wel méér dan 50% van de orderwaarde, waardoor het een zeer interessant model is voor zowel adverteerder als blogger.

Je kan op deze manier ook producten of diensten aanraden aan lezers zonder dat je het in de vorm van een advertentie hoeft te doen. Je kan een product review schrijven of een vergelijking maken met een soortgelijk product. 

Wanneer je van start wil gaan met affiliate marketing zal je op zoek moeten gaan naar producten en diensten die gebruik maken van een Affiliate programma, waar je als publisher op kan intekenen.

Ook voor affiliate marketing zijn er tal van WordPress plugins en tools op de markt die je helpen om producten of diensten te promoten. 

3. Online Winkel

Een derde optie is om zelf producten te verkopen op je blog. Dit kunnen fysieke of digitale producten zijn zoals ebooks, online cursussen, muziek, … 

Je kan het al raden… er zijn plugins waarmee je meteen van start kan gaan om een online winkel toe te voegen aan je WordPress blog. 

De bekendste (en veruit de beste) is WooCommerce. Deze gratis plugin biedt meer dan voldoende functies om mee te starten, en is bovendien de meest gebruikte ecommerce oplossing wereldwijd. 

Veelgestelde vragen

De voorbije 10 jaar hebben we tal van ondernemers, bloggers, webmasters & hobbyisten geholpen met hun WordPress websites.

Ondanks de verscheidenheid aan de profielen van deze mensen stellen ze toch vaak dezelfde vragen. De kans is dus groot dat ook jij met deze vragen zit, daarom hebben we ze op een rijtje gezet: 

Kan ik een blog beginnen zonder WordPress?

Ja, er zijn tal van andere oplossingen waaruit je kan kiezen. Vele ervan hebben we zelf getest, en we zijn al snel tot de conclusie gekomen dat WordPress veruit de beste oplossing is. 

Kan ik een blog beginnen zonder hosting?

Nee, dat is niet mogelijk. Je hosting is namelijk de plek waarop alle bestanden van je website staan. Alle websites, dus ook jouw blog, moeten dus ergens gehost worden.

Hoeveel kost het om een blog te beginnen?

Dit hangt af van de webruimte (hosting) die je gebruikt en de betaalde plugins en/of thema’s die je wil gebruiken.

Aangezien er ook veel gratis plugins beschikbaar zijn kan je hiermee al van start gaan en pas investeren in betaalde plugins wanneer het ook effectief rendeert.

Kan ik een blog beginnen en geld verdienen met Google AdSense?

Jazeker! Je kan je WordPress blog gebruiken om AdSense advertenties te tonen aan bezoekers en hier geld mee te verdienen wanneer er op de advertenties wordt geklikt.

Hoe bedenk ik onderwerpen en ideeën om over te schrijven?

Hier is een gids met meer dan 100 ideeën om over te schrijven, die je bovendien kan toepassen op zowat elk onderwerp.

Kan ik WordPress gebruiken in mijn eigen taal?

Ja, je kan WordPress gebruiken in andere talen. Tijdens de installatie kun je kiezen in welke taal je de WordPress omgeving wil gebruiken.

WordPress is vertaald in meer dan 50 talen. Tal van thema’s en plugins zijn ook beschikbaar in verschillende talen, of bieden de mogelijkheid om ze te vertalen met behulp van een plugin.1 gedachte over “WordPress blog beginnen in 6 eenvoudige stappen (2019)”

Plaats een reactie