WordPress Plugins Installeren

WordPress heeft zijn populariteit mede te danken aan het feit dat je het makkelijk nieuwe functionaliteiten kan toevoegen zoals gallerijen, formulieren, …  

Nadat je WordPress hebt geinstalleerd, wil je dus zo snel mogelijk leren hoe je plugins kan toevoegen. Er zijn duizenden gratis en betaalde plugins beschikbaar voor WordPress. In deze tutorial laten we je stap voor stap zien hoe je plugins installeert.

Vooraleer je begint

Als je WordPress.com gebruikt, dan kan je geen plugins installeren. We krijgen vaak te horen van bezoekers dat ze het plugin-menu niet kunnen vinden in hun WordPress dashboard.

Dit komt omdat ze hun WordPress website hebben gemaakt via WordPress.com in plaats van een WordPress installatie die je via je eigen host hebt opgezet. 

Je kan dus geen plugins installeren op WordPress.com, tenzij je voor de betaalde versie kiest. 

Als je wilt overschakelen van WordPress.com naar WordPress.org, lees dan onze tutorial die je stap voor stap toont hoe je van WordPress.com naar een eigen WordPress installatie migreert.

Een WordPress Plugin installeren

Er zijn drie verschillende manieren om een WordPress plugin te installeren: zoeken via de plugin zoekmachine, een WordPress plugin uploaden via het dashboard of een plugin uploaden en installeren via FTP. 

In deze tutorial leer je alle drie de manieren om je WordPress plugin te installeren.

Een plugin installeren via de WordPress Plugin Zoekmachine

De eenvoudigste manier om een WordPress plugin te installeren is via de zoekmachine in je dashboard.

Het enige nadeel van deze optie is dat de plugin die je wil installeren in de WordPress plugin directory moet staan, hier vind je enkel gratis plugins (met eventueel een betaalde versie als upgrade).

Ga in je WordPress admin naar Plugins en klik vervolgens op “Nieuwe Plugin”. 

Via het Plugins menu krijg je een overzicht van de geinstalleerde plugins.

In de zoekbalk kan je de naam van de plugin invoeren (bvb Yoast SEO), of zoeken naar een bepaalde functie die je wil toevoegen, bijvoorbeeld “Analytics”. 

Zoek gratis WordPress plugins via de zoekmachine

Als je zoekt naar een bepaalde functionaliteit raden we je zeker aan om te kijken naar het aantal actieve installaties, de score die de plugin krijgt, en wanneer de plugin voor het laatst werd geupdate.

Een recente plugin, met veel actieve installaties en een goede score zal waarschijnlijk beter werken dan een plugin met weinig actieve installaties, een slechte score en die niet recent werd geupdate. 

Als je je keuze hebt gemaakt, klik je op “Installeren”. WordPress zal de plugin downloaden en installeren. Nadat de plugin is geinstalleerd moet je de plugin activeren en kan je aan de slag met je nieuwe plugin.

Dat is alles, je hebt nu je eerste WordPress-plugin met succes geïnstalleerd.

De volgende stap is het configureren van de plugin. Deze instellingen zullen per plugin verschillen, daarom zullen we dat in dit bericht niet behandelen.

Een plugin installeren via de  WordPress Admin Plugin Upload

Als je een betaalde plugin wilt installeren zal je deze niet vinden via de plugin zoekmachine, en kunnen we dus niet via de eerste methode installeren. 

WordPress voorziet een manier om betaalde plugins te uploaden. Meestal heb je de plugin op een website als CodeCanyon aangekocht en heb je een ZIP-bestand gedownload die de plugin bestanden bevat. 

Vervolgens ga je in je WordPress site naar Plugins → “Nieuwe plugin”, en in plaats van een zoekopdracht in te voeren klik je op “Plugin Uploaden”. 

WordPress plugins installeren via de upload functie

In de volgende stap kies je het bestand dat je wilt uploaden. Dit is dus het ZIP-bestand dat je van een website als CodeCanyon hebt gedownload. 

Klik op de knop “Installeren”. De plugin wordt nu geupload en geinstalleerd. Net zoals in de vorige methode moet je de plugin nog activeren nadat de installatie voltooid is. 

Activeer de plugin en je hebt toegang tot de nieuwe functionaliteit die de plugin biedt. 

Een WordPress plugin manueel installeren via FTP

In sommige gevallen kan uw WordPress-hostingprovider beperkingen opleggen waardoor je geen plugins kan uploaden vanuit het beheersysteem. In deze gevallen kan je nog steeds plugins installeren via FTP. 

De FTP-manager is niet meteen de makkelijkste voor beginners, maar als je dit een paar keer hebt gedaan zal je merken dat het ook geen rocket science is. 

Eerst moet je het bronbestand van de plugin downloaden (dit zal een zip-bestand zijn). Vervolgens moet je het zip-bestand op je computer uitpakken.

Het uitpakken van het zip-bestand van de plugin zal een nieuwe map met dezelfde naam creëren. Dit is de map die u handmatig moet uploaden naar jouw website met behulp van een FTP-client.

Via een FTP-manager als FileZilla kan je de bestanden van je website bekijken en beheren. Als je de FTP-gebruikersnaam en wachtwoord van jouw website niet hebt of kent kan je best contact opnemen met je hostingprovider en hen een FTP-login vragen. 

Open de FTP-manager op je computer en maak verbinding met je website met behulp van de inloggegevens die je van je hostingprovider hebt gekregen. Eenmaal verbonden ga je naar de map /wp-content/plugins/

In deze map staan alle geinstalleerde plugins, en kunnen we dus nieuwe plugins toevoegen. Upload de map die je uit het zip-bestand hebt uitgepakt naar de map /wp-content/plugins/map.

Wordpress plugins installeren via FTP

Na het uploaden van de bestanden ga je naar de WordPress admin en ga je naar Plugins in het admin-menu. Op de plugin pagina zie je een overzicht van alle plugins, waaronder de plugin die je zonet hebt geupload. 

Klik op de activatie link, en configureer eventueel de instellingen van de plugin. 

We hopen dat deze tutorial je heeft geholpen om zelf WordPress-plugins te installeren. Bekijk zeker ook onze plugins categorie waar we de beste WordPress plugins bespreken. Al de berichten in deze categorie bevatten tutorials die je stap voor stap kan volgen.

3 gedachten over “WordPress Plugins Installeren”

Plaats een reactie