De Ultieme WordPress SEO Gids

Het verbeteren van je WordPress SEO is van cruciaal belang om meer verkeer naar je website te krijgen.

Helaas zijn de meeste WordPress SEO tutorials te technisch voor nieuwe gebruikers om mee te beginnen, terwijl dat helemaal het geval niet hoeft te zijn.

In deze gids delen we de beste WordPress SEO tips om de zichtbaarheid van je website in zoekmachines te verbeteren en om zo meer organisch verkeer te krijgen.

Misschien heb je experts horen zeggen dat WordPress SEO-vriendelijk is. Dit is eigenlijk de reden waarom veel mensen kiezen voor WordPress om een blog of website te starten.

Terwijl WordPress de SEO best practices volgt, is er veel meer wat je moet doen als je jouw SEO inspanningen wilt maximaliseren.

Om het gemakkelijk te maken, hebben we een inhoudsopgave gemaakt om je te helpen navigeren door onze ultieme WordPress SEO gids.

Inleiding

We weten dat SEO intimiderend kan zijn voor beginners, vooral als je geen techneut bent, maar maak je geen zorgen – het hoeft niet ingewikkeld te zijn.

Hier kan je de basis leren, en het leuke is dat je dit meteen op je eigen WordPress website kan toepassen.

Wat is SEO?

SEO is een acroniem dat staat voor Search Engine Optimization. Het is een strategie die door ondernemers wordt gebruikt om meer verkeer te krijgen door hoger te rangschikken in zoekmachines.

Zoekmachine optimalisatie gaat niet over het misleiden van Google. Het gaat gewoon over het creƫren van een website die geoptimaliseerde content, code en opmaak heeft, waardoor het gemakkelijk is voor zoekmachines om jouw website te vinden EN te begrijpen.

Wanneer mensen op het web zoeken naar de onderwerpen waarover je schrijft, zal jouw zoekmachine-geoptimaliseerde inhoud hoger in de zoekresultaten verschijnen en krijg je meer mensen die doorklikken naar jouw website.

Waarom SEO belangrijk is

Zoekmachines zijn vaak de grootste bron van verkeer voor de meeste websites. Google en andere zoekmachines gebruiken geavanceerde algoritmes om pagina’s te begrijpen en goed te rangschikken in de zoekresultaten.

Maar die algoritmes zijn niet perfect – ze hebben nog steeds jouw hulp nodig om te begrijpen waar de inhoud over gaat. Als jouw inhoud niet geoptimaliseerd is, dan zullen zoekmachines niet weten hoe ze deze moeten rangschikken.

Wanneer mensen zoeken naar de onderwerpen waarover je schrijft, zal jouw website niet verschijnen in de zoekresultaten, en zo loop je heel wat verkeer mis.Ā  Het is echt belangrijk voor alle ondernemers om hun website zoekmachine vriendelijk te maken, zodat het zoekverkeer gemaximaliseerd wordt.

De basis van WordPress SEO

SEO kan technisch worden, maar dat hoeft niet zo te zijn. Een paar basis SEO tips om je site te optimaliseren kan je zoekverkeer een merkbare impuls geven. Je hoeft geen technisch genie te zijn om de onderstaande technieken te gebruiken.

Controleer de zichtbaarheidsinstellingen van jouw site

WordPress heeft een optie om je website te verbergen voor zoekmachines. Het doel van deze optie is om je de tijd te geven om aan de website te werken voordat deze klaar is om openbaar te worden, maar soms kan deze optie per ongeluk worden vergeten.

Als jouw website niet wordt weergegeven in de zoekresultaten, dan is dit het eerste wat je moet controleren, dit kan je door in te loggen op de admin van je WordPress site en te navigeren naar Instellingen –> Lezen.

Scroll vervolgens naar beneden en zorg ervoor dat er geen vinkje staat bijĀ  ‘Ontmoedig zoekmachines om deze site te indexeren’. Vergeet niet te klikken op de ‘Bewaar wijzigingen’ om de wijzigingen op te slaan.

[screenshot toevoegen]

Het gebruik van zoekmachine vriendelijke URLS

SEO-vriendelijke URL’s bevatten woorden die de inhoud van de pagina duidelijk uitleggen, en ze zijn gemakkelijk te lezen door zowel mensen als zoekmachines.

Enkele voorbeelden van geoptimaliseerde URL’s zijn:

  • https:/wp-sumo.com/wordpress-seo-gids
  • https:/wp-sumo.com/wordpress-conversie-gids

Je ziet dat deze URL’s leesbaar zijn en dat een bezoeker al kan raden wat hij of zij zal zien op de pagina door alleen maar te kijken naar de URL.

Dus hoe ziet een niet-SEO-vriendelijke URL eruit?

  • https:/wp-sumo.com?p=10467
  • https:/example.com/archives123

Je ziet dat deze URL’s cijfers gebruiken die niets met de inhoud te maken hebben, en dat een gebruiker niet kan raden wat hij of zij op de pagina zal vinden door naar de URL te kijken.

Een SEO-vriendelijke linkstructuur is een belangrijke eerste stap die je meteen veel meer zichtbaarheid in zoekmachines kan opleveren, en het duurt slechts een minuutje om dit op te zetten.

Ga naar Instellingen –> Permalinks.Ā  Selecteer “Berichtnaam” en bewaar vervolgens de instellingen.

WordPress permalink instellingen

Voor meer gedetailleerde instructies lees je onze post over de SEO-vriendelijke URL-structuur in WordPress.

Let op: Als je website al meer dan 6 maanden online is EN al geĆÆndexeerd is in Google, wijzig dan uw permalink structuur niet, tenzij je de optie “numeriek” gebruikt.

Als je gebruik maakt van dag en naam of maand en naam, dan kan je dit best blijven gebruiken. Je linkstructuur op een bestaande website wijzigen brengt heel wat risico’s met zich mee, omdat de links naar de oude URL’s niet meer werken (of je moest ze allemaal voorzien van een redirect).

Als je ondertussen al heel wat links hebt gedeeld op sociale media bijvoorbeeld, zullen de gebruikers die hierop klikken niet meer naar de juiste pagina navigeren, maar zullen ze een foutmelding krijgen.

Bovendien vindt Google het ook niet leuk als een bestaande, geĆÆndexeerde pagina van adres verandert zonder dat je dit oude adres automatisch doorstuurt naar het nieuwe.

Als je net begint met je website, dan moet je kiezen of je de www (http:/www.example.com) of non-www (http:/voorbeeld.com) wilt gebruiken. Vanuit SEO standpunt is er geen specifieke voorkeur, het is gewoon belangrijk om een consequente keuze te maken enĀ  je hieraan te houden, want voor zoekmachines zijn dit twee verschillende websites.

Voeg je voorkeur-URL toe in zowel de velden ‘WordPress Address’ als ‘Site Address’.

De beste WordPress SEO-plugin voor WordPress

EĆ©n van de voordelen van WordPress is dat er plugins beschikbaar zijn voor alles wat je maar kan bedenken, en SEO is geen uitzondering.

Er zijn tientallen WordPress SEO plugins die het moeilijker maken voor beginners om de beste WordPress SEO plugin te kiezen.

In plaats van het installeren van afzonderlijke plugins voor individuele SEO taken, gaan we hier dieper in op de beste WordPress SEO plugin die er beschikbaar is, en die bovendien 100% gratis is.

De beste SEO Plugin voor WordPress

Er zijn eigenlijk slechts 2 plugins die je moet overwegen als je op zoek bent naar een SEO plugin: Yoast SEO & All in One SEO Pack.

Beide zijn degelijke oplossingen, en we hebben een uitgebreide vergelijking gemaakt tussen de 2 plugins.

Op deze site gebruiken we Yoast SEO, dus de screenshots en voorbeelden in deze tutorial zijn daarop gebasseerd.

Mocht je toch beiden overwegen kan je steeds een kijkje nemen in de gedetailleerde handleidingen van beide plugins:

  • Handleiding Yoast SEO plugin voor WordPress
  • Handleiding All in One SEO Pack voor WordPress

XML Sitemaps toevoegen in WordPress

Een XML Sitemap is een speciaal geformatteerd bestand dat elke pagina en blogpost op jouw website opsomt.

Hoewel het toevoegen van een XML sitemap de zoekresultaten van jouw site niet meteen ten goede komt, helpt het zoekmachines wel om de pagina’s snel te vinden en te rangschikken.

Als u de Yoast SEO plugin gebruikt, dan zal het automatisch een XML sitemap voor jouw site maken. Om de sitemap te vinden, ga je naar deze URL (vergeet niet om example.com te vervangen door je eigen domeinnaam): http:/voorbeeld.com/sitemap_index.xml

Vervolgens kan je deze sitemap toevoegen aan Google Search Console om Google de weg te wijzen naar je sitemap.

In deze tutorial leggen we je stap voor stap uit hoe je de sitemap kan genereren en toevoegen in Google Search Console.

Voeg je site toe aan Google Search Console

Google Search Console, vroeger beter bekend als Webmaster Tools, is een set tools die Google aanbiedt om website-eigenaren een blik te geven op hoe hun inhoud wordt gezien door de zoekmachine.

Het biedt rapporten aan om je te helpen begrijpen hoe jouw pagina’s verschijnen in de zoekresultaten. Je krijgt ook de eigenlijke zoektermen te zien die mensen gebruiken om jouw website te vinden, hoe elke pagina in de zoekresultaten wordt weergegeven en hoe vaak er op jouw pagina’s wordt geklikt.

Google Search Console waarschuwt je ook wanneer er iets mis is met je website, zoals wanneer zoekmachines niet in staat zijn om toegang te krijgen tot je website of dubbele inhoud vinden.

We hebben een handleiding gemaakt over hoe je jouw WordPress-site toe kan voegen aan Google Search Console.

Als je Yoast SEO gebruikt, volg dan stap 11 in onze Yoast SEO handleiding.

Als je geen gebruik maakt van Yoast SEO, dan kun je deze video bekijken, die een alternatieve manier toont:

Zodra je de website hebt toegevoegd aan Google Search Console, klik je op het Crawl-menu en selecteer Sitemaps.

Nadat je de sitemap met succes hebt toegevoegd,Ā  zal ze verschijnen als “pending”. Het kost Google enige tijd om jouw website te crawlen. Na een paar uur zou je in staat moeten zijn om wat statistieken over de sitemap te zien.

Het toont je het aantal links die zijn gevonden in de sitemap, hoeveel van deze pagina’s zijn geĆÆndexeerd, een verhouding van afbeeldingen en webpagina’s, enz.

Wij raden je aan dat je Search Console ten minste op een maandelijkse basis raadpleegt om nieuwe inzichten te krijgen en eventuele problemen met je site op te lossen.

Het optimaliseren van je blogberichten voor SEO

Vaak maken beginners de fout te denken dat het installeren en activeren van een WordPress SEO plugin alles is wat nodig is.Ā  SEO is een continu proces dat je moet opvolgen als je maximale resultaten wilt zien.

Met de Yoast SEO plugin kan je een titel, beschrijving en focus trefwoord toe te voegen aan elke blogpost en pagina. Het toont je ook een voorbeeld van hoe je website wordt getoond in de zoekresultaten.

Wij raden je aan dat je jouw titel en beschrijving telkens optimaliseert om maximale clicks te krijgen.

Als je jezelf afvraagt hoe je een trefwoord moet kiezen, wat een goede titel is, of wat een goede meta-beschrijving is, lees dan zeker onzeĀ  handleiding om je blogs te optimaliseren. De handleiding bevat alle tips die je nodig hebt om de “on-page SEO” elementen van pagina’s en blogs te optimaliseren

WordPress SEO Best Practices

Als je de basisprincipes van WordPress SEO volgt en gebruik maakt van de Yoast SEO plugin heb je al een voorsprong op vele andere websites, maar als je nog een stap verder wil gaan en nog betere resultaten wilt bereiken moet je zeker de WordPress SEO best practices hieronder volgen.

Categorieƫn en tags in WordPress

In WordPress kun je blogberichten sorteren in categorieƫn en tags. Dit maakt het gemakkelijk voor om de inhoud op onderwerp te beheren en voor je bezoekers om de inhoud te vinden die ze zoeken.

Categorieƫn en tags helpen zoekmachines ook om de structuur en inhoud van je website te begrijpen. Vaak raken beginners in de war over hoe ze het beste categorieƫn en tags kunnen gebruiken. Nadat we dit aan duizenden lezers hebben uitgelegd, is dit de manier waarop we categorieƫn en tags benaderen:

Categorieƫn zijn bedoeld voor een brede groepering van je berichten. Als je blog een boek was, dan zijn de categorieƫn de inhoudsopgave. Op een persoonlijke blog kun je bijvoorbeeld categorieƫn zoals muziek, eten, reizen, etc. hebben. Categorieƫn zijn hiƫrarchisch, dus je kunt er subcategorieƫn aan toevoegen.

Aan de andere kant zijn tags meer specifieke trefwoorden die de inhoud van een individuele post beschrijven. Bijvoorbeeld, een blogbericht dat onder de categorie voedsel wordt geplaatst kan tags hebben zoals salade, ontbijt, pannenkoeken, enz.

Voor meer informatie over categorieƫn en tags kan je deze handleiding doornemen. Het bevat heel wat tips die je helpen om de inhoud van je blog te optimaliseren.

Zoekmachines kennen aan elke pagina op uw website een score toe (page authority).

Er zijn heel wat elementen die meetellen in het bepalen van page authority, maar de meest voorkomende signalen van autoriteit zijn echter links.Ā  Daarom is het belangrijk dat je in je eigen blog berichten linkt naar andere, gerelateerde blogberichten.

Je moet er een gewoonte van maken om je eigen berichten waar mogelijk met elkaar te linken. Als je meerdere auteurs hebt, maak dan een checklist die vereist dat ze ten minste 3 andere blog posts proberen te linken. Dit zal je helpen om de pageviews te verbeteren, verhoogt de tijd die gebruikers doorbrengen op uw site, en uiteindelijk zal de SEO score van uw individuele blog posts en pagina’s verbeteren.

Optimaliseer WordPress Comments

Comments kunnen een sterke indicatie zijn van de betrokkenheid van de bezoekers op je website. Betrokken gebruikers betekent meer links terug naar je site, meer verkeer en een betere SEO.

Maar je moet ervoor zorgen dat de comments echt zijn en geen spam. Spammers zoeken vaak naar WordPress sites waarop ze comments kunnen plaatsen waarin ze een link in verwerken naar sites die je liever niet linkt. Deze slechte links kunnen je zoekresultaten kunnen beĆÆnvloeden en zelfs verpesten.

Daarom raden we iedereen aan om Akismet te gebruiken. Het is Ć©Ć©n van de twee plugins die standaard geĆÆnstalleerd is in WordPress, en het helpt je commentspamĀ  te bestrijden.

Als je blogberichten heel wat echte, spam-vrije comments aantrekken, dan mag je trots zijn want dat betekent dat je een blog hebt die de bezoekers echt interessant vinden. Het nadeel hiervan is dat deze comments op een gegeven moment je website kunnen vertragen.

En ja, snelheid is toevallig ook Ć©Ć©n van de elementen die Google hanteert om de rangschikking van zoekresultaten te bepalen.

Om geen negatieve effecten te ondervinden raden we je aan om de comments op te splitsen over verschillende pagina’s. Dit komt de snelheid ten goede omdat niet alle comments moeten ingeladen worden wanneer iemand de blogpost bezoekt.

NoFollow externe links in WordPress

NoFollow externe links

Zoals hierboven vermeld, helpen links zoekmachines om te bepalen welke pagina’s belangrijk zijn. Wanneer je naar een website linkt, geeft u een deel van de SEO-score van uw site door aan die link. Deze SEO-score wordt “link juice” genoemd.

Voor goede zoekresultaten moet u ervoor zorgen dat u meer link juice van andere websites krijgt dan dat je zelf weggeeft.

Het toevoegen van het “nofollow” attribuut aan externe links (links naar websites die je zelf niet in je bezit hebt) geeft zoekmachines de instructie om deze links niet te volgen. Dit helpt je om link juice te besparen.

Een normale externe link ziet er zo uit in HTML:

Voorbeeld website

Een externe link met het nofollow-attribuut ziet er als volgt uit:

Voorbeeld-website.

Je kunt ook rel=”nofollow” toevoegen aan de insert link popup. Dit laat je toe om eenvoudig nofollow toe te voegen aan externe links.

WordPress toont en linkt naar je berichten vanaf een aantal pagina’s, zoals homepage, categorie-archief, tags-archief, datum-archief, auteurspagina’s, enz.

Standaard wordt de volledige artikelinhoud op al deze pagina’s getoond. Dit heeft invloed op de SEO van jouw site, omdat zoekmachines kunnen vinden dat het dubbele inhoud is. Volledige artikelen zorgen er ook voor dat uw archiefpagina’s langzamer laden.

Het tonen van volledige artikelen overal heeft ook invloed op je page views. Gebruikers die zich bijvoorbeeld abonneren op je RSS-feed zullen in staat zijn om het volledige artikel in hun feed reader te lezen zonder ooit je website te bezoeken.

De eenvoudigste manier om dit op te lossen is door samenvattingen of uittreksels te tonen in plaats van volledige artikelen.

Je kan dit doen door naar Instellingen te gaan ” Lezen en een samenvatting te selecteren.

Voor gedetailleerde instructies, zie onze gids over het aanpassen van WordPress uittreksels zonder codering.

Snelheid en veiligheid voor WordPress SEO

Zelfs als je alle WordPress SEO tips en best practices hierboven volgt, als je site traag is of wordt neergehaald door een hacker, zullen de zoekmachines je afstraffen.

Hier volgen een aantal tips om te voorkomen dat je site zoekverkeer misloopt als gevolg van pagina’s die traag laden of een slechte beveiliging.

Optimaliseer de snelheid en prestaties van jouw website

Onderzoek toont aan dat in het internettijdperk de gemiddelde menselijke aandachtsspanne korter is dan die van een goudvis.

Usability experts zijn van mening dat gebruikers binnen enkele seconden na een bezoek aan een website beslissen of ze willen blijven of vertrekken.

Dat betekent dat je als ondernemer slechts enkele seconden de tijd hebt om jouw inhoud te presenteren en gebruikers te betrekken. Je wilt deze kostbare tijd niet verspillen door je bezoeker te laten wachten tot jouw website is geladen. Zoekmachines zoals Google geven toe dat ze snellere websites hoger scoren dan trage websites.

Als je de snelheid van je site wil verbeteren, bekijk dan zeker onze 18 nuttige tips om WordPress te versnellen.

Optimaliseren van afbeeldingen in WordPress voor SEO

Beelden zijn boeiender dan tekst, maar het laden ervan neemt ook meer tijd in beslag. Als je niet voorzichtig bent met afbeeldingen en -kwaliteit, dan kunnen ze je website vertragen.

Je moet ervoor zorgen dat je afbeeldingen gebruikt die geoptimaliseerd zijn om sneller te laden. Bekijk zeker onze tips die je tonen hoe je WordPress kunt versnellen door afbeeldingen voor het web te optimaliseren.

Een andere truc die je kunt gebruiken om uw afbeeldingen te optimaliseren voor zoekmachines is het gebruik van beschrijvende titel- en alt-tags. Deze tags helpen zoekmachines te begrijpen waar de afbeelding over gaat. Ze helpen ook gebruikers met een visuele beperking, omdat hun schermlezers de alt- en titeltags voor hen kunnen lezen.

Met WordPress kun je titel- en alt-tags toevoegen wanneer je een afbeelding uploadt.

Als je een fotograaf bent of veel afbeeldingen aan uw WordPress-site toevoegt, dan moet je een galerijplugin gebruiken.

Wij raden aan om Envira Gallery te gebruiken. In onze snelheidstesten vonden we het de snelste WordPress-galerijplugin. Het is ook volledig responsief en SEO-vriendelijk en out of the box.

Beveiliging en veiligheid van uw WordPress-site

WordPress beveiliging

Google zet wekelijks ongeveer 20.000 websites op de zwarte lijst voor malware en ongeveer 50.000 voor phishing. Wanneer een site op de zwarte lijst staat, wordt deze niet weergegeven in de zoekresultaten.

Dit betekent dat de veiligheid van uw WordPress-site cruciaal is voor een goede ranking. Je wilt niet dat al jouw harde werk op het gebied van SEO verloren gaat als je site wordt gecompromitteerd door een hacker.

Het goede nieuws is dat het niet zo moeilijk is om uw WordPress-site veilig te houden – zie de stap-voor-stap instructies in onze ultieme WordPress beveiligingsgids.

Hier gebruiken we Sucuri om onze website te beschermen tegen aanvallen.

SSL/HTTPS beginnen te gebruiken

Een site die beveiligd is met SSL en HTTPS.

SSL (Secure Sockets Layer) is een technologie die de verbinding tussen de browser van een gebruiker en de server waarmee hij verbinding maakt versleutelt. Dit voegt een extra beveiligingslaag toe aan jouw WordPress-site.

Websites die beveiligd zijn met SSL worden aangegeven met een hangslotje in de adresbalk van de browser. Dit maakt je website betrouwbaarder, en het is vereist als je een online winkel met WordPress beheert en betalingsinformatie verwerkt.

Gebruikt u Bluehost, dan kan je een SSL certificaat kopen. Als je het SSL certificaat gaat kopen via je webhosting bedrijf, lees dan zeker onze gids over hoe je de instellingen van je site kan aanpassen om zo SSL en HTTPS in je WordPress site te activeren.

Je kan ook gratis een gratis SSL certificaat krijgen met Let’s Encrypt. Verschillende WordPress hosting bedrijven zoals Siteground, Dreamhost en Combell zijn al begonnen met het aanbieden van eenvoudige Let’s Encrypt integraties.

Meer SEO-tools en -hulpmiddelen

Zodra je de WordPress SEO best-practices onder de knie hebt is het belangrijk om de volgende stap te nemen om je concurrenten voor te blijven.

We hebben een lijst samengesteld van de beste WordPress SEO plugins en tools die je kan gebruiken om jouw SEO te verbeteren. Als je klaar bent om een aantal meer geavanceerde technieken te proberen, kun je ook kijken op ons archief van WordPress SEO artikelen.

We hopen dat dit artikel u heeft geholpen om je WordPress-site te optimaliseren voor SEO. Ga je gang en implementeer een paar van deze WordPress SEO tips, en je moet een toename van je verkeer te zien binnen een paar maanden als de zoekmachines je wijzigingen hebben verwerkt.

Categorieƫn SEO

4 gedachten over “De Ultieme WordPress SEO Gids”

Plaats een reactie