Hoe een WordPress XML Sitemap maken

Jaren geleden hadden vele websites een link op hun homepage, getiteld “Sitemap”. Deze pagina bevatte meestal een lijst met alle pagina’s op die website. Zelfs vandaag de dag nog hebben sommige websites dergelijke HTML-sitemaps. 

Tegenwoordig worden sitemaps gepubliceerd in XML in plaats van HTML en zijn bedoeld voor zoekmachines en en dus niet voor de doorsnee bezoeker.

Onlangs stuurde een van onze lezers ons een e-mail met de vraag: wat is een WordPress sitemap? Moet ik een sitemap op mijn site hebben? Hoe kan ik een sitemap maken in WordPress? 

Als je nieuw bent in WordPress en dezelfde vragen hebt, dan ben je hier op de juiste plaats. 

In dit artikel leggen we uit wat een sitemap is, waarom je een sitemap nodig hebt, hoe je een sitemap in WordPress kunt maken en hoe je er voor zorgt dat zoekmachines je sitemap vinden.

Wat is een XML Sitemap

Een sitemap is een lijst van alle pagina’s, artikels, media, … op een website. Je gebruikt de sitemap om zoekmachines te informeren over alle pagina’s die op je website staan.

De WordPress XML sitemap vertelt zoekmachines ook welke links op jouw website belangrijker zijn dan andere en hoe vaak je jouw website bijwerkt.

Hoewel sitemaps de zoekresultaten niet meteen beinvloeden, ze zorgen er wel voor dat zoekmachines jouw website beter kunnen doorzoeken.

Waarom heb je een XML Sitemap nodig?

Vanuit het oogpunt van zoekmachine optimalisatie (SEO) zijn sitemaps uiterst belangrijk.

Het toevoegen van een sitemap geen invloed heeft op de zoekresultaten, maar als er een pagina op jouw site is gepubliceerd die (nog) niet geïndexeerd is, dan biedt de sitemap je een eenvoudige manier om zoekmachines te laten weten over die pagina, zodat ze deze kunnen indexeren.

Sitemaps zijn zeer nuttig voor nieuwe websites en blogs. Aangezien de meeste nieuwe blogs meestal niet veel backlinks naar hun individuele berichten en pagina’s hebben, wordt het moeilijker voor zoekmachines om al hun berichten en pagina’s te ontdekken.

Met behulp van een XML sitemap kunnen zoekmachines deze websites efficiënter crawlen. Voor populaire websites kunnen sitemaps ervoor zorgen dat de website effectiever kan communiceren met zoekmachines. 

Hoe maak je een XML Sitemap in WordPress

Er zijn verschillende manieren om een XML sitemap te maken in WordPress. Bij WP Sumo gebruiken we de SEO plugin van Yoast om onze sitemaps te genereren.

We gebruiken deze plugin om onze pagina’s en artikels te optimaliseren, maar het bevat ook een functie die een sitemap van je website maakt en automatisch update wanneer er nieuwe artikels worden gepubliceerd of verwijderd. Met de premium versie van de plugin kan je zelfs speciale sitemaps maken voor bijvoorbeeld je video’s. 

Om een sitemap toe te voegen aan je WordPress-site, moet je eerst de SEO plugin van Yoast installeren en activeren. De plugin maakt standaard geen XML sitemap aan, maar het kost je slechts enkele kliks om de instellingen aan te passen en de sitemap in te schakelen. 

Om dat te doen ga je naar SEO → Algemeen en scroll je tot je XML Sitemaps tegenkomt en vink je het vakje aan om de XML sitemap functionaliteit in te schakelen.

De WordPress XML sitemap genereren in wordpress

Nu wordt de sitemap gegenereerd en verschijnt er een link waarmee je de sitemap kan bekijken. 

Het gaat eigenlijk over meerdere sitemaps. In plaats van alle pagina’s, berichten, media en andere content-types op te lijsten, maakt de plugin een sitemap per content type. 

Via SEO → Zoekweergave kan je kiezen welke content types je wil opnemen in de sitemap. 

Hoe weten zoekmachines waar ze mijn sitemap kunnen vinden?

Wanneer je nieuwe content publiceert, wordt er een “bericht” naar Google en Bing gestuurd om hen te informeren over wijzigingen in jouw sitemap.

Maar wat nog beter is, is om de sitemap in te dienen bij Google via Google Search Console. Het voordeel hiervan is dat Google eventuele fouten, geïndexeerde pagina’s en andere relevante statistieken zal tonen die je als webmaster kunnen helpen om zaken te verbeteren.

Ga naar Google Search Console. Als je nog geen account hebt, registreer je dan even met je Google account. In Search Console klik je op de knop “Site Toevoegen”, en voeg je vervolgens de URL van jouw website toe.

Op het volgende scherm wordt gevraagd om de eigendom van de website die  je probeert toe te voegen te verifiëren. Er zijn verschillende methoden om dat te doen, maar als je gebruik maakt van de Yoast WordPress SEO plugin, dan is de eenvoudigste methode om de HTML Meta tag te kopiëren en deze te plakken in de Yoast WordPress SEO plugin.

Om dat te doen klik je op Alternatieve methoden en vervolgens op HTML Tag. Je ziet dan een regel HTML Meta-tagcode.

De eigendom van je website verifiëren in Search Console

Kopieer de HTML code en plak ze vervolgens in de instellingen van de SEO plugin (SEO → Algemeen → Webmaster Tools)

Ga terug naar Google webmastertools, waar het verificatiescherm nog open staat en klik op Verifiëren. Als je alle stappen hebt gevolgd krijg je een bevestiging dat je site is geverifieerd.  

Klik in het menu aan de linkerkant op “Sitemaps”. In dit scherm kan je de sitemap toevoegen en testen. 

Je WordPress XML Sitemap toevoegen aan Search Console

Zoals we eerder al vermeldden publiceert de Yoasts SEO plugin meerdere sitemaps.

De belangrijkste sitemap is sitemap_index.xml die een link bevat naar alle andere sitemaps. Je kunt sitemap_index.xml indienen of er voor kiezen om alle andere sitemaps afzonderlijk in te zenden.

Wij raden aan om alleen sitemap_index.xml in te dienen, Google zal dan automatisch andere sitemaps ontdekken en deze crawlen.

Zodra je de sitemap hebt toegevoegd, zal deze verschijnen als “in behandeling”.

Na een tijdje krijg je hier statistieken over je sitemap te zien. Het toont je het aantal links die je sitemap bevat, hoeveel van hen geïndexeerd werd, een verhouding van afbeeldingen en webpagina’s, enz.

google search console sitemap statistieken

Bezoek Google Webmaster-tools minstens één keer per maand. Naarmate je site ouder wordt, krijgt je steeds meer nuttige gegevens te zien over jouw website en hoe deze door de ogen van zoekmachine wordt gezien. 

Deze informatie kan je helpen om te zien hoe goed jouw site het doet en wat je nog meer kan doen om de prestaties van jouw site in de zoekmachines te verbeteren.

We hopen dat je nu zelf aan de slag kan om je sitemap aan te maken en in te dienen via Google Search Console. Mocht je nog vragen hebben, laat hieronder dan zeker een reactie achter.

Categorieën SEO

1 gedachte over “Hoe een WordPress XML Sitemap maken”

Plaats een reactie